Geregistreerd partnerschap ontbinden

Het geregistreerd partnerschap is een vorm van een samenlevingscontract tussen twee personen. Vaak is de bedoeling om een wettelijke erkenning te geven aan relaties tussen personen van hetzelfde geslacht in landen waar het homohuwelijk nog niet werd ingevoerd.
Omdat veel mensen denken dat het minder officieel is dan een huwelijk, kiezen ook vaak personen van twee verschillende geslachten voor het geregistreerd partnerschap. De gevolgen van de ontbinding van het geregistreerd partnerschap zijn overigens exact hetzelfde als die van een huwelijk.

 

Rechtbank of geen rechtbank?

Indien een geregistreerd partnerschap wordt ontbonden en er zijn minderjarige kinderen, zal dit via de rechtbank moeten gaan. Er komt dan een beschikking die wordt opgestuurd naar de ambtenaar van de burgerlijke stand. Deze ambtenaar tekent aan dat het geregistreerd partnerschap is ontbonden. Als er sprake is van een geregistreerd partnerschap zonder kinderen, dan is de verklaring van een advocaat of notaris dat het geregistreerd partnerschap duurzaam is ontbonden, zonder een beschikking van de rechtbank, voldoende.

<< Terug